Nyhetsbrev – februari 2013

Friends of Sierra Leone 2013

Nyhetsbrev 1

I början av januari detta året var vi 8 personer som flög ner till Sierra Leone för 14 dagars semester och för att lämna över gåvor för era insamlade pengar och för att lämna över insamlade kläder som vi fick med oss ner. Kan meddela att bagagevikten tänjdes något. Det var en fantastisk samling av dagar och intryck som vi kommer bära med oss länge. Inte minst det mottagande vi fick när vi besökte byn Falaba.

Falaba

Den här dagen började i Bo där vi delade upp inköpen och gav oss ut på lite sak- och prisjakt. Vi skippar malarianäten som vi har pratat så mycket om vid insamlingen hemma i Sverige eftersom det visar sig att det pågår en kampanj i landet med utdelande av sådana. Vi skapar istället små paket som vi ska dela ut till lite olika grupper. Ett paket till ammande mödrar, ett paket till skolbarn, ett paket till de äldre.

Det blev en svettig förmiddag i Bo när vi gruppvis gav oss ut på marknaden, bland gatustånd och affärer för att hittad våra varor och sedan kalla på Kumba som skulle övervaka att vi inte betalade för mycket. Kul, men Kumba fick springa en del!

Sten-Olof och jag handlade anteckningsböcker, pennor, pennvässare, suddgummin och kulspetspennor. Andra handlade tandborstar, tandkräm och tvål. Och en grupp köpte tygblöjor, plast och vaselin. Så var det en grupp som köpte ledlampor och batterier. Det blev så småningom också mattor och några plastkannor som vi vet alltid går åt. Till detta kom alla kläder vi hade med oss som passade olika åldersgrupper. Sist men inte minst, som personliga gåvor från oss resenärer, så köpte vi basvaror till köket, lök, olja, buljongtärningar, tomatpuré och ris. Vi skulle ju faktiskt äta där i tre dagar! Tillslut var det så mycket att vi fick skicka en del med en extra biltransport till byn. Vi fick inte in allt i våra bilar. Det här kändes riktigt bra!

nyhetbrev-1-2013-2

Så kom kvällen och vi hade bett om hjälp att organisera ihop de grupper som vi skulle dela ut era gåvor till och några av byäldsten fick bidra med att ordna kön. Det finns mycket förväntningar kring detta med gåvor och egentligen har vi ingen aning om hur de tas emot av alla. Men vi förbereder oss så gott vi kan och vet genom Kumba, hennes mamma och Susanne, med hennes erfarenhet, vad människor tycker är viktigt. Och i ett land med så stora behov så är egentligen allt välkommet. Efter en stunds palaver så började vi dela ut paketen till mödrarna, sedan klädpaketen, så lamporna till de äldre. En av de äldre kvinnorna som fick sin lampa förstod inte riktigt hur det skulle fungera, att batterierna behövde komma i innan den kunde lysa, men hon fick hjälp av en ung grabb som visade och hjälpte henne att få i dom och på rätt håll dessutom så hon kunde tända sin lampa. Kvinnan blev så glad att hon dansade runt med sin lysande lampa innan hon med bestämda steg stolt gick mot sitt hus. Sist delade vi så ut livsmedlen, men innan det fick mannen som är ansvarig för fotbollslaget ta emot en fotboll med ett löfte om att fotbollsplanen skulle var röjd och spelbar till nästa gång vi kom. Den som lever får se, men troligtvis är planen röjd och spelbar om ett år. Skolbarnen fick det vänta med till dagen efter.

Utan förvarning fick vi så uppleva något mäktigt när byborna under ledning av byns imam till synes spontant och unisont visade sin tacksamhet med en bön, först muslimsk, sedan på engelska, (Fader vår). Att bli stående där som vore vi på en scen och möta alla dessa ögon alla dessa samlade och riktade känslor… ett översvallande ögonblick av värme som vi fick förmånen att uppleva tack vare alla er på hemmaplan som bidragit med kläder, pengar och annat som vi kunnat forma till enkla men ovärderliga gåvor till människor i en liten by långt ute i regnskogen i Sierra Leone. Värt ett stort tack som härmed framförs.

Sedan drog vi oss tillbaka en stund innan mörkret åter la sig över byn. Det enda som lyste var kokeldarna och ljuset från en och annan ledlampa… Vi hade mycket att prata om. Det gladde oss naturligtvis mycket att återse de barn som vi på olika sätt förra året fick kontakt med, knöt band till och fäste oss vid som Mustafa tex. Då, vid förra besöket, en liten kille som Monica ”adopterade” och som hon blev jätteglad när hon återsåg och fick krama om strax efter det att vi kom till byn i år. Eftersom vi hade bilder från förra besöket med oss kunde vi dels få lämna ut bilder till stor glädje men också ha en chans att känna igen både barn och vuxna efter ett år.

nyhetbrev-1-2013

Dagen efter besökte vi skolan och lämnade förutom skolmateriel ut tandborstar och tandkräm.

Årsmöte

Den 17 mars en söndag kl 11 i Håcksviks församlingshem håller vi Årsmöte för Friends of Sierra Leone. Alla hälsas varmt välkomna. Vid årsmötet hoppas vi kunna visa mer av bilder och berätta om årets resa och vad den fött för tankar om det fortsatta biståndet och också resor ner till våra vänner.

Nu är det dags att börja ett nytt år av medlemskap och insamling till våra vänner i Sierra Leone. Skolbarnen i Freetown och vännerna i byn Falaba.

Medlemsavgiften i föreningen är 100:- för vuxna, 200:- för en hel familj och 50:- för studerande. Medlemsavgiften betalas till Bg 749-4032 och vill du utöver medlemsavgiften ge ett månatligt bidrag så går det t ex bra att periodisera överföringar till Bg 749-4032 från något av dina egna konton, kolla hur du gör via din internetbank.

Calle Fredin

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s